DE TONIJN

Tonijn is de verzamelnaam voor maar liefst acht verschillende vissoorten. Deze prachtige oceaanvissen zijn onderdeel van de familie der makreelachtigen en komen voor in de tropische en gematigde gebieden van alle oceanen. De tonijn is karakteristiek dankzij zijn lange ronde lichaam dat dicht bij de staart erg slank is en de aanzet vormt tot een mooie gevorkte staart. Dankzij de bouw en stroomlijning van zijn lichaam is de tonijn een snelle zwemmer. In grote scholen maken ze lange tochten door de oceaan. Soms wel met een snelheid van 80 k/m per uur!

School tonijn
De geschiedenis van de sardine

EEN VIS MET UITHOUDINGSVERMOGEN

De lengte van een tonijn verschilt per soort. Zo zijn er kleinere soorten van 50 cm die 1-2 kg wegen en grotere soorten, zoals de blauwvintonijn die tot wel 5 meter lang kunnen worden met een gewicht van maar liefst 600 kg! In tegenstelling tot andere vissoorten heeft tonijn roze vlees. De roze kleur ontstaat door het eiwit in hun spieren die zorgen voor een groot uithoudingsvermogen. De tonijn voedt zich voornamelijk met andere vissen, inktvissen en kreeftachtige. Voor de jacht kunnen ze af duiken tot een diepte van 500 meter.

HEALTHY LIFESTYLE 

Tonijn is samen met zalm en haring de meest gegeten vis in Nederland. Veel mensen hebben wel een blikje tonijn in de voorraadkast. De vleesachtige textuur wordt zelfs goed ontvangen door mensen die minder van vis houden. Tonijn is laag in vet en calorieën en past daarom ideaal in een gezonde levensstijl. Naast hoogwaardige eiwitten, jodium en zink bevat de tonijn ook veel omega-3 vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren verminderen de kans op hartziekten en versterken het immuunsysteem.

TONIJN SOORTEN

In totaal bestaan er ongeveer 40 soorten tonijn en tonijnachtigen. Hiervan zijn er enkele van groot commercieel belang. De bekendste tonijn soorten die worden geconsumeerd zijn de skipjack tonijn, witte tonijn, geelvin tonijn en blauwvin tonijn. Hiervan zijn de skipjack en witte tonijn de beste keuze. Deze worden over het algemeen volgens de juiste methodes gevangen. De geelvin tonijn wordt op verschillende plekken zwaar bevist en daarbij wordt er soms geen rekening gehouden het andere zeeleven. De Purse Seine vistechniek zorgt voor veel bijvangst. Let bij het eten van de geelvin tonijn dus erg goed op of deze op de juiste manier is gevangen en uit een goed visbestand komt. De blauwvin tonijn is de grootste tonijnsoort. Deze tonijn staat bekend om haar prachtige, smaakvolle vlees en hoge marktwaarde. Dankzij de enorme vraag staat de vis al een lange tijd op de lijst met bedreigde diersoorten. Hiervan moeten we afblijven.

Vers gevangen witte tonijn
Witte tonijn filets

WITTE TONIJN

Ons assortiment bestaat voornamelijk uit witte tonijn. Deze tonijn, ookwel de Albacore tonijn genoemd komt uit de Atlantische Oceaan voor de kust van Bretagne en Galicië. De witte tonijn heeft zijn naam te danken aan zijn vlees dat veel lichter is dan bij andere tonijn soorten. Het is mooi rosé van kleur en dankzij het lagere vetgehalte wat zachter en milder van smaak. Het is de tonijn soort die als eerst zijn opmars maakte in Europa. Vóór de trends van onder andere sashimi (die zo’n vijftig jaar geleden op gang kwam) was rood visvlees niet populair in dit deel van de wereld. In Europa hoorde vis wit te zijn, net zoals het vlees op tafel van de rijken.

De Tonijn winkel

Het assortiment van de TONIJN WINKEL bestaat enkel uit tonijn die gevangen is volgens de juiste vangstmethoden. Wij selecteren onze leveranciers op basis van kwaliteit en duurzaamheid. Hierbij controleren we of onze tonijn uit een gezond visbestand komt. Onze missie is om het image van vis uit blik in Nederland te verbeteren en mensen te stimuleren om te kiezen voor producten die op een milieuvriendelijke wijze zijn gevangen. Bij ons vindt u het grootste assortiment vis uit blik van Nederland.

Weten wat je eet en waar dat vandaan komt, dat vinden we belangrijk. Laat u verrassen door ons assortiment. Achter elk product zit een uniek verhaal…

De TONIJN WINKEL

Bourgondisch genieten, op een verantwoorde wijze!